Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Заручників у Дрездені захопив українець, який вимагав вступу України до НАТО

На закордонну авдиторію поширювали фейк, що заручників у центрі німецького міста Дрезден у грудні захопив біженець з України, який вимагав вступу України до НАТО. Зокрема, у WhatsApp поширювали голосове повідомлення, в якому йшлося: «[Нападника], який захопив заручників у Дрездені, німця Давида В., насправді звати Давид Вощенко, […] він біженець з України, і його вимоги полягали в тому, [...] що Україна має вступити до НАТО».

Насправді цей інцидент не мав жодного зв’язку з Україною. Як розповіли фактчекери Correctiv, у Департаменті поліції Дрездена їм повідомили, що в цій справі немає зв’язків із ситуацією в Україні, а чоловік — громадянин Німеччини. Правоохоронці також заперечили, що його звуть Давид Вощенко. Крім того, відео з аналогічною заявою було опубліковано в TikTok. Воно було оприлюднене в акаунті з описом «Розваги/сатира», а внизу відео та хештегах було позначено, що це фейк. Попри це, як зазначають фактчекери, деякі користувачі серйозно сприйняли вміст відео та вимагали «Негайно припинити будь-яку допомогу Україні».

Поширення цього фейку на іноземну авдиторію свідчить про спроби вплинути на ставлення іноземців до українських біженців та підірвати підтримку України серед міжнародної спільноти. «Детектор медіа» раніше писав, які меседжі й маніпуляції про українських біженців найчастіше поширює Росія.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись