Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський буцімто збирається «тікати» до США навесні 2024 року

Таку інформацію поширюють прокремлівські ресурси. Як доказ пропагандисти прикріплюють фото «сертифіката» на імʼя Володимира Зеленського про надання йому громадянства США. Крім того, вони додають, що президент України планує втікати не сам, а разом зі своєю родиною. Для цього начебто вже підготовлені всі відповідні документи. Втім це — фейк.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО опрацювали цей кейс. Центр встановив, що першоджерелом цієї «новини» є фейкове видання The DC Weekly, яке неодноразово розповсюджувало брехню про президента України та першу леді. Фото так званого сертифікату про надання громадянства США також є несправжнім — його номер неможливо знайти в базі даних. Зрештою, авторкою матеріалу є вигадана особа на імʼя Джессіка Девлін, у профілі якої взагалі стоїть фото акторки Джуді Баталіон. 

Відповідно, цей фейк у рамках наративу про нібито нікчемність і підступність родини Зеленських має на меті дискредитувати президента й першу леді України. Ще одним мотивом створювати дезінформацію такого типу є бажання пропагандистів пробудити панічні настрої серед українців щодо майбутнього країни. Раніше ми спростовували інформацію, що нібито фонд першої леді України Олени Зеленської повʼязаний з торгівлею дітьми.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись