Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські біженці в Дрездені нібито отримують консерви з тарганів як гумдопомогу

Пропагандистські ресурси поширюють інформацію, нібито українським біженцям у Дрездені (Німеччина) роздають консерви з тарганів як гуманітарну допомогу. Як доказ своїм твердженням росіяни публікують відеоролик із такими консервами в руках «українського біженця». Втім це — фейк. 

На цей кейс звернули увагу журналісти проєкту StopFake. Вони зʼясували, що не існує жодної інформації, яка підтверджувала б той факт, що українські біженці в Дрездені або в якомусь іншому місті отримували такі консерви як гуманітарну допомогу. Ба більше, консерв із назвою, як у відеоролику, взагалі немає в продажу німецьких чи австрійських онлайн-магазинів. Схожі консерви справді можна купити на великих маркетплейсах, але не як харчовий продукт, а лише як «розважальний подарунок на Геловін». З огляду на це, можна стверджувати, що відеоролик, який поширюють мережею, є фейковим.

Раніше деякі підконтрольні Кремлю ЗМІ вже використовували тему вживання комах у їжу в деяких країнах Заходу у своїх пропагандистських цілях, вибудовуючи наратив про занепад Заходу та шкоду антиросійських санкцій. «Детектор медіа» спростовував інформацію, буцімто навала клопів у Франції — це наслідок антиросійських санкцій.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись