Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Навала клопів у Франції — це наслідок антиросійських санкцій

Мешканці Парижа та гості міста помітили клопів у громадських місцях.
Попри те, що масова поява клопів трапляється у Франції регулярно наприкінці літа, парижани почувалися стурбованими. У звʼязку з цим у Франції навіть закрили сім шкіл. Проросійські анонімні телеграм-канали та деякі користувачі соцмереж на тлі цього почали розповсюджувати інформацію, буцімто французька газета La Montagne у «навалі клопів» на Париж звинувачує Росію. Мовляв, у всьому винні антиросійські санкції, бо через них Франція не змогла закупити в Росії необхідні засоби проти комах. 

Фактчекери проєкту StopFake проаналізували цей кейс і дійшли висновку, що французьке видання не публікувало новини про те, що санкції проти Росії є причиною появи клопів у Парижі. Як повідомляють журналісти Politico, клопи у Франції перестали бути серйозною побутовою проблемою з 1950-х років. Хоч і в останні 30 років вони знову зʼявилися, це точно не пов'язано з антиросійськими санкціями. Адаптація комах до інсектицидів, зміна клімату й те, що люди тепер більше подорожують у переповненому транспорті, — основні причини масової появи клопів. 

Агітпроп системно поширює дезінформацію про «марність» і «нікчемність» санкцій країн Заходу проти Росії. Апелюють до того, що російські ресурси й товари життєво необхідні світові. Раніше ми аналізували російську маніпуляцію щодо французьких винарів, які начебто зазнали кризи через «антиросійські санкції».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись