Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Голова Національного банку України Андрій Пишний купив статтю у видання The American Insider

Мережею пропагандисти почали ширити нібито скриншоти статті, що буцімто вийшла в американському виданні The American Insider про очільника Нацбанку Андрія Пишного. Матеріал начебто містить інформацію про те, що немає жодних підстав для звільнення голови НБУ, та схвальні відгуки про його роботу. Ворожі ресурси стверджують, що Андрій Пишний замовив статтю в онлайн-ресурсу за гроші. Це — фейк. 

Колеги з Центру протидії дезінформації проаналізували першоджерело та виявили, що сайт, на який посилаються пропагандисти, був зареєстрований зовсім нещодавно — у жовтні 2023 року. Тобто, він фейковий. Ще одним підтвердженням цьому є те, що перші публікації на тому ж сайті датовані вереснем 2023 року. Можна стверджувати, що як мінімум однією з цілей створення цього ресурсу є поширення дезінформації для власної мети. 

Також треба зазначити, що в США існує видання The America Insider, що має схожу назву, проте воно використовує домен «org», в той час як на фейковому сайті можна помітити домен «live». 

У цьому випадку агітпроп використовує тактику дискредитації, тобто підриває  авторитет Андрія Пишного для зниження довіри населення України до нього та інституції, яку він очолює. Водночас пропагандисти сподіваються спровокувати панічну поведінку українців та знизити міжнародну підтримку України з метою послаблення спроможності нашої держави фінансувати оборонні потреби. Цей фейк є продовженням інформаційної кампанії проти Національного банку України, яку Росія розпочала ще в березні 2023 року.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись