Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У Секторі Гази румуни просять про допомогу, проте Бухарест «насамперед рятує українців»

В інтернет-просторі пропагандисти почали розповсюджувати інформацію про те, що Румунія не поспішає допомагати з евакуацією своїм громадянам, що «застрягли» в Секторі Гази внаслідок нападу ХАМАСу на Ізраїль. Натомість Бухарест нібито займається порятунком українців, тобто ставить їх у пріоритет. Це — маніпуляція.

Фактчекери проєкту StopFake розібрали цей випадок і зʼясували, що немає жодної інформації про те, що Румунія пріоритизує евакуацію громадян України. Із Сектору Гази евакуація наразі неможлива, тож пропагандисти маніпулюють інформацією, коли пишуть, що влада Румунії рятує українців, а румун — ні. 8 жовтня 2023 року Румунія здійснила перший рейс, евакуювавши з аеропорту Бен-Гуріона (Тель-Авів, Ізраїль) 346 румунських громадян, як повідомило Міністерство закордонних справ Румунії. Майже через тиждень перший евакуаційний літак до Румунії з українцями на борту вилетів із того ж Ізраїлю 14 жовтня на борту перебувало 207 громадян України, переважно жінки, діти та люди похилого віку. У звʼязку з тим, що повітряний простір України закритий для літаків через збройну агресію Росії, українські громадяни вимушено летять спочатку до Румунії, сусідньої країни, а вже потім наземним шляхом добираються в Україну. 

Росія намагається «розсварити» між собою Україну та її сусідні держави, серед яких Румунію, щоб зменшити їхню підтримку українського народу в боротьбі з російською агресією. Раніше прокремлівські медіа також поширювали дезінформацію щодо порятунку українців з Ізраїлю, щоб вкотре дискредитувати український уряд за бездіяльність. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись