Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна відмовляється евакуювати українців з Ізраїлю

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що Україна відмовляється евакуювати громадян України з Ізраїлю та Палестини. Агітпроп посилається на слова посла в Ізраїлі Євгена Корнійчука, який нібито заявив, що наразі немає технічної можливості вивезти громадян України з Ізраїлю. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Насправді зараз розробляється план евакуації українців з Ізраїлю та Сектора Гази, про що повідомив Євген Корнійчук. Однак евакуація відбуватиметься за різними сценаріями. Посольство підготувало перший літак, який має вилетіти з Ізраїлю до Бухареста, а із Сектора Гази, де ситуація складна, адже регіон заблокований, вивозитимуть людей до Єгипту.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати українську владу та посіяти до неї недовіру. Мовляв, їй все одно на українців, які потрапили у скрутне становище. Раніше ми спростовували фейк про те, що бойовики ХАМАСу використовують зброю з Мукачева.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись