Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Бойовики ХАМАСу використовують зброю з Мукачева

10 жовтня у прокремлівських телеграм-каналах поширилась інформація про те, що в терористів ХАМАСу з’явилася зброя з України, яку надали їй західні партнери. Буцімто ще до чорноморської зернової угоди торгові судна вивезли з України частину озброєння через Ліван до Палестини. Мовляв, «після оприлюднення інформації в західних ЗМІ про український слід палестинської зброї у Мукачеві почалися масові чистки». Агітпроп наголошує, що було затримано чиновників, військових і дипломатів та назріває дипломатичний скандал. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери Центру стратегічних комунікацій. У Мукачівській міській раді справді проводився обшук, проте він був пов’язаний зі справою передання у приватну власність частини центрального спорткомплексу міста. Це офіційно підтвердили СБУ та НАБУ. Обшуки не пов’язані з передаванням західної зброї палестинському ісламістському руху ХАМАС.

Ба більше, «західні ЗМІ», на які посилається агітпроп, не писали про «мукачівський слід палестинської зброї». А ЦАХАЛ (Збройні сили Ізраїля) заявили, що все це «фабрикації та брехня».

Російські пропагандисти намагаються використовувати війну між Ізраїлем та ХАМАСом задля дискредитації України. Мовляв, українці перепродають на чорному ринку зброю, надану західними партнерами, і вона потрапляє до рук терористів. У такий спосіб агітпроп прагне зменшити допомогу Заходу. Раніше ми спростовували фейк про те, що Україна продає зброю ХАМАСу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись