Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Голова Національного банку України Андрій Пишний подав у відставку

У деяких українських медіа, а згодом в анонімних телеграм-каналах та російських ЗМІ, що транслюють прокремлівську риторику, поширили новину про те, що очільник Національного банку України Андрій Пишний нібито написав заяву про звільнення з посади голови НБУ «після погроз посольства США». Буцімто він це зробив під час Щорічних зборів МВФ та Світового банку, які проходять у Марокко, бо «розуміє, чим закінчиться для нього використання золото-валютних резервів за вимогою Офісу Президента». Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери Центру протидії дезінформації. Андрій Пишний не подавав у відставку. Ба більше, цей фейк він прокоментував на своїй фейсбук-сторінці та спростував інформацію, яку поширюють пропагандисти.

Російський агітпроп намагається дискредитувати українську владу та підірвати довіру українців до неї, а ще посіяти паніку щодо новини про відпускання курсу. Раніше ми спростовували фейк про те, що під час візиту до Нью-Йорку Олена Зеленська купила ювелірні прикраси на понад мільйон доларів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись