Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція На Львівщині ставлять блокпости, щоб видавати повістки

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що на Львівщині ставлять блокпости нібито для «облав на чоловіків призовного віку». Буцімто якщо ця практика покаже позитивний результат, то такі блокпости встановлять і в інших регіонах. Це — маніпуляція.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. Насправді про мобілізацію не йдеться, а блокпости почали встановлювати, аби посилити заходи безпеки. Усе це для того, щоб протидіяти можливому проникненню ворожих диверсійно-розвідувальних груп та полегшити роботу силам ППО. Про це повідомив перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик під час брифінгу 28 вересня.

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати представників влади та посіяти паніку серед українців, бо, мовляв, на фронті не вистачає людей, а контрнаступ провалився. Раніше «Детектор медіа» розповідав про маніпуляцію, що Захід змушує Україну знизити призовний вік та «відправляти неповнолітніх у м’ясорубку».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись