Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Захід змушує Україну знизити призовний вік та «відправляти неповнолітніх у м’ясорубку»

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що ексміністр оборони Сполученого Королівства Бен Воллес нібито заявив про необхідність знизити призовний вік в Україні. Як зазначає агітпроп, до таких заходів збираються вдатися через начебто «повний провал літнього контрнаступу ЗСУ». І це стане продовженням «західної політики вбивства значної кількості слов'ян, що з українського, що з російського боку». Це — маніпуляція.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Вони встановили, що агітпроп посилається на колонку Бена Воллеса, яка вийшла у виданні The Telegrpah. Насправді Воллес не писав про провальний контрнаступ України чи необхідність призову 16-річних та «кидання їх у м’ясорубку». Навпаки: він зазначив, що Україна виграє у цій війні, а союзники мають наростити темпи надання допомоги.

Бен Воллес пише, що Путін мобілізує всю Росію, а в Україні середній вік солдатів на фронті — 40 років. «Отже, як це зробила Велика Британія у 1939 та 1941 роках, можливо, настав час переоцінити масштаби української мобілізації», — зазначив Воллес. Саме цю цитату використали російські пропагандисти, щоб створити маніпулятивні новини.

У такий спосіб російський агітпроп продовжує просувати наратив про те, що український контрнаступ — провальний, а Захід насправді хоче знищити Україну. Раніше ми описували меседж про те, що Євросоюзу вигідна поразка України у війні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись