Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Захід змушує Україну знизити призовний вік та «відправляти неповнолітніх у м’ясорубку»

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що ексміністр оборони Сполученого Королівства Бен Воллес нібито заявив про необхідність знизити призовний вік в Україні. Як зазначає агітпроп, до таких заходів збираються вдатися через начебто «повний провал літнього контрнаступу ЗСУ». І це стане продовженням «західної політики вбивства значної кількості слов'ян, що з українського, що з російського боку». Це — маніпуляція.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Вони встановили, що агітпроп посилається на колонку Бена Воллеса, яка вийшла у виданні The Telegrpah. Насправді Воллес не писав про провальний контрнаступ України чи необхідність призову 16-річних та «кидання їх у м’ясорубку». Навпаки: він зазначив, що Україна виграє у цій війні, а союзники мають наростити темпи надання допомоги.

Бен Воллес пише, що Путін мобілізує всю Росію, а в Україні середній вік солдатів на фронті — 40 років. «Отже, як це зробила Велика Британія у 1939 та 1941 роках, можливо, настав час переоцінити масштаби української мобілізації», — зазначив Воллес. Саме цю цитату використали російські пропагандисти, щоб створити маніпулятивні новини.

У такий спосіб російський агітпроп продовжує просувати наратив про те, що український контрнаступ — провальний, а Захід насправді хоче знищити Україну. Раніше ми описували меседж про те, що Євросоюзу вигідна поразка України у війні.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join