Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж НАТО направило свої війська в Україну

В американському сегменті фейсбуку поширюється допис про те, що НАТО нібито направило війська в Україну для боротьби з Росією. У пості є відео, на якому чоловік висловлює підтримку кандидатурі експрезидента США Дональда Трампа на виборах у Білий дім у 2024 році та зазначає, що «в Україну введено війська НАТО».

Як зазначають фактчекери проєкту PolitiFact, достовірних новин чи офіційних джерел, які могли би підтвердити меседж про те, що війська НАТО в Україні, — немає. Чоловік з відео посилається на російські джерела.

Ба більше, пресофіцер НАТО Маттіас Айхенлауб дав коментар фактчекерам, де зазначив: «В Україні немає військ НАТО». На офіційному сайті також немає інформації щодо цих військових в Україні. «Альянс несе відповідальність за те, щоб ця війна не розгорнулася та не поширилася за межі України, що було б ще більш руйнівним і небезпечним», — ідеться на сайті альянсу.

Агітпроп продовжує поширювати меседжі про те, що на території України Росія воює із Заходом. У такий спосіб росіяни намагаються виправдати свої поразки на фронті та зняти із себе відповідальність за злочини в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись