Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Поліція затримала ворожку, яка регулярно робила негативні таро-розклади на Зеленського

У російському сегменті соцмереж «Фейсбук» і «ТікТок», пропагандистських медіа та прокремлівських телеграм-каналах поширюють відео з ворожінням на картах таро на Володимира Зеленського. В якусь мить онлайн-стрим ворожки переривається нібито через те, що прийшла поліція. Як стверджує агітпроп, правоохоронці затримали ворожку через її регулярні негативні таро-розклади на Президента України. Причиною арешту стала критика голови держави. «Відкривши карти, жінка сказала, що голова незалежної стає дедалі агресивнішим і дедалі менше підкоряється своєму розуму, піддаючись емоціям», — писав агітпроп. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. У поширеному відео не називається ім'я ворожки, також немає посилання на її Twitch. Агітпроп посилається на «першоджерело», розміщене на ютуб-каналі під ніком «Лера». Його створили 9 червня 2023 року. Фактчекери проаналізували контент і дійшли висновку, що його метою є поширення російської дезінформації.

У коментарі для StopFake представники Національної поліції України повідомили, що Департамент кіберполіції не має інформації щодо подібного затримання. Проте вони встановили, що, ймовірно, першоджерелом, де розмістили це відео, був прокремлівський телеграм-канал «Шейх Тамир».

Російські пропагандисти намагаються дискредитувати Володимира Зеленського та українську владу, нібито за його критику вже почали арештовувати людей. Агітпроп застосовує тактику віддзеркалення, щоб показати Зеленського диктатором, за огуду якого можна потрапити за ґрати. Тобто пропагандисти звинувачують Україну в тому, що насправді робить Путін. Раніше ми розповідали про меседж, що Володимир Зеленський упроваджує «нацизм» у лавах ЗСУ.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись