Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В Україні хочуть скасувати інвалідність, аби відправити якнайбільше людей на фронт

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що в Україні нібито збираються «скасувати інвалідність», аби відправити більше людей на фронт. Як доказ агітпроп наводить пропозицію вилучити поняття «інвалід» із законодавства. Це — маніпуляція.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко справді заявив, що Міністерство охорони здоров'я підготувало законопроєкт, згідно з яким інвалідність пропонує замінити на оцінку втрати функціональності. Однак у цьому законопроєкті не йдеться про скасування «інвалідності» чи мобілізацію. Цю реформу обговорювали на початку жовтня під час брифінгу в Житомирі за підсумками Конгресу місцевих та регіональних рад при Президенті України.

Метою є відмова України від пострадянської моделі визначення інвалідності, яка надає людині лише «пільги та компенсації». А завданням держави має стати «повернення людини до економічного стану». При цьому пільги та виплати не мають бути скасовані. А самі зміни планують впроваджувати у 2025 році, що ще раз доводить, що реформа не пов’язана з мобілізацією.

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати український уряд та посіяти паніку серед українців. Мовляв, контрнаступ провалився, людей на фронті не вистачає, отже влада прагне мобілізувати всіх, зокрема й людей з інвалідністю. Раніше ми розповідали про маніпуляцію, що в Україні створили бронежилети для вагітних жінок — їх збираються відправляти на фронт.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись