Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation В Україні хочуть скасувати інвалідність, аби відправити якнайбільше людей на фронт

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що в Україні нібито збираються «скасувати інвалідність», аби відправити більше людей на фронт. Як доказ агітпроп наводить пропозицію вилучити поняття «інвалід» із законодавства. Це — маніпуляція.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко справді заявив, що Міністерство охорони здоров'я підготувало законопроєкт, згідно з яким інвалідність пропонує замінити на оцінку втрати функціональності. Однак у цьому законопроєкті не йдеться про скасування «інвалідності» чи мобілізацію. Цю реформу обговорювали на початку жовтня під час брифінгу в Житомирі за підсумками Конгресу місцевих та регіональних рад при Президенті України.

Метою є відмова України від пострадянської моделі визначення інвалідності, яка надає людині лише «пільги та компенсації». А завданням держави має стати «повернення людини до економічного стану». При цьому пільги та виплати не мають бути скасовані. А самі зміни планують впроваджувати у 2025 році, що ще раз доводить, що реформа не пов’язана з мобілізацією.

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати український уряд та посіяти паніку серед українців. Мовляв, контрнаступ провалився, людей на фронті не вистачає, отже влада прагне мобілізувати всіх, зокрема й людей з інвалідністю. Раніше ми розповідали про маніпуляцію, що в Україні створили бронежилети для вагітних жінок — їх збираються відправляти на фронт.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join