Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна продає зброю ХАМАСу

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема у грузинському сегменті фейсбуку. Автори публікують відео та стверджують, що на ньому зображено нібито процес передавання західної зброї палестинському ісламістському руху ХАМАС. Автори дописують, що передача зброї буцімто ініційована українцями. На відео людина арабською мовою «дякує українській владі за постачання зброї». Це — брехня. 

Аналітики проєкту Myth Detector узялися за кейс і визначили, що на відео не видно мовця, а місце та час зйомки неможливо встановити. Саме відео складається з декількох кадрів, де зброя лежить на підлозі. Причому фактчекери наголошують, що це відео активно поширюють у російському сегменті соцмереж. Натомість ні ізраїльські, ні міжнародні медіа не виходити з новиною про передачу руху ХАМАС зброї. Найбільш імовірно, що відео скомпільоване. 

Також фахівці посилаються на заяву Інституту вивчення війни за 7 жовтня, у якій ідеться, що Кремль активно використовує атаку ХАМАСу на Ізраїль для інформаційних операцій, спрямованих на послаблення підтримки України США та Заходом. Зокрема, просуває тезу про «чорний ринок збуту зброї». 

Розганяючи такі фейки, пропагандисти вкотре хочуть показати українців як невдячних провокаторів, що хочуть дестабілізувати ситуацію у світі й підбурюють до збройних конфліктів. Мовляв, українці перепродають зброю на чорному ринку і вона потрапляє в руки злочинцям. У такий спосіб агітпроп підривє авторитет української влади та намагається зірвати майбутні поставки збройної допомоги з країн НАТО. Адже насамперед такі фейки таргетують на західну аудиторію та лідерів, щоб вселяти зневіру до дій України. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись