Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Києві вбито американського аудитора, який стежив за постачанням західної зброї в Україну

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в Києві нібито вбили американського аудитора, який вивчав можливі розкрадання при постачанні західного озброєння в Україну. У публікаціях посилаються на нібито пресреліз поліції Києва. Це — брехня. 

Аналітики проєкту StopFake узялися за цей кейс і визначили, що поліція Києва не повідомляла про такий інцидент та не публікувала жоден пресреліз про вбивство аудитора, — отже, це просто вигадка агітпропу. Фактчекери також звернулися до посольства США в Україні з проханням підтвердити чи спростувати загибель американського аудитора в Києві. У посольстві їм відповіли, що «новина», яку поширює російський агітпроп, є фейковою.

Агітпроп намагається змалювати Україну як колиску корупції, аби знецінити й знівелювати українські наміри щодо боротьби з корупцією та подальші євроінтеграційні заходи. Нібито українські посадовці ладні вбивати й позбавлятися західних аудиторів, аби лишень не зафіксували «розкрадань» західної зброї. До того ж боротьба з корупцією — одна з вимог євроінтеграції. Розганяючи такі фейки, пропагандисти намагаються показати, що в Україні корупцію нібито не виправити, саме тому її не візьмуть до ЄС і НАТО. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись