Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція СБУ заарештувала мешканця Харкова просто за «допис у соцмережах»

Таку тезу поширили прокремлівські медіа. У ній ідеться, що Україна нібито перешкоджає свободі слова, слідкуючи в соцмережах за всіма українцями, хто проявляє антиукраїнську позицію, — а якщо таких знаходять, то швидко «позбавляються» їх. Автори повідомлень наводять приклад, коли жителю Харкова висунули звинувачення «ні за що», точніше, за їхніми словами, за простий «допис у соцмережах». І додають, що це «спроба затулити рота тим, хто каже правду».  

Аналітики проєкту StopFake проаналізували кейс і визначили, що 58-річному харків’янину висунули звинувачення у виправданні збройної агресії Росії проти України та дискредитації ЗСУ. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула. Власне, у своїх публікаціях, які поплічники Кремля вважають миролюбними, чоловік розповсюджував пропагандистські матеріали та глорифікував дії окупаційної армії. І серед іншого, зловмисник звинувачував ЗСУ в обстрілах житлових кварталів Харкова. 

Фактчекери пояснюють, що у березні 2022 року Кримінальний кодекс України доповнили статтею 436-2, яка передбачає відповідальність за виправдовування, визнання правомірною збройної агресії Росії проти України, уславлення її учасників. Тобто дії СБУ щодо харків'янина — цілком правомірні та не є «атакою на свободу слова». Маніпулятори намагаються перекласти відповідальність за злочини на Україну, тому, очевидно, що називають «обстріл ЗСУ Харкова» правдивим, а й російських окупантів — «доблесними».

Прочитайте, як Росія розмиває реальність за допомогою слова «екстремізм». Якщо коротко, то Кремль вбачає у будь-яких діях, які суперечать  «політиці» Москви, екстремізм.  Наприклад, російська філія «Бі-бі-сі» у своєму матеріалі навела приклад, коли росіянин поставив уподобайку в «Одноклассниках» на публікацію з побажаннями смерті та ганьби росіянам, які їдуть воювати на «Донбас». І проти нього порушили кримінальну справу за звинуваченням у «ненависті за національною ознакою».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись