Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation СБУ заарештувала мешканця Харкова просто за «допис у соцмережах»

Таку тезу поширили прокремлівські медіа. У ній ідеться, що Україна нібито перешкоджає свободі слова, слідкуючи в соцмережах за всіма українцями, хто проявляє антиукраїнську позицію, — а якщо таких знаходять, то швидко «позбавляються» їх. Автори повідомлень наводять приклад, коли жителю Харкова висунули звинувачення «ні за що», точніше, за їхніми словами, за простий «допис у соцмережах». І додають, що це «спроба затулити рота тим, хто каже правду».  

Аналітики проєкту StopFake проаналізували кейс і визначили, що 58-річному харків’янину висунули звинувачення у виправданні збройної агресії Росії проти України та дискредитації ЗСУ. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула. Власне, у своїх публікаціях, які поплічники Кремля вважають миролюбними, чоловік розповсюджував пропагандистські матеріали та глорифікував дії окупаційної армії. І серед іншого, зловмисник звинувачував ЗСУ в обстрілах житлових кварталів Харкова. 

Фактчекери пояснюють, що у березні 2022 року Кримінальний кодекс України доповнили статтею 436-2, яка передбачає відповідальність за виправдовування, визнання правомірною збройної агресії Росії проти України, уславлення її учасників. Тобто дії СБУ щодо харків'янина — цілком правомірні та не є «атакою на свободу слова». Маніпулятори намагаються перекласти відповідальність за злочини на Україну, тому, очевидно, що називають «обстріл ЗСУ Харкова» правдивим, а й російських окупантів — «доблесними».

Прочитайте, як Росія розмиває реальність за допомогою слова «екстремізм». Якщо коротко, то Кремль вбачає у будь-яких діях, які суперечать  «політиці» Москви, екстремізм.  Наприклад, російська філія «Бі-бі-сі» у своєму матеріалі навела приклад, коли росіянин поставив уподобайку в «Одноклассниках» на публікацію з побажаннями смерті та ганьби росіянам, які їдуть воювати на «Донбас». І проти нього порушили кримінальну справу за звинуваченням у «ненависті за національною ознакою».

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join