Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна не оголошувала війну Росії

Таку тезу поширили в українському сегменті фейсбуку. У повідомленнях ідеться, що Україна нібито не оголошувала воєнний стан та загалом війну Росії, а отже, вона веде бойові дії буцімто незаконно. Зокрема, переконують, що такі дії з боку українського керівництва пов'язані з непереборним бажанням заволодіти західними ресурсами.

В Україні триває війна, і це зрозуміло без жодних оголошень. Наприклад, політик та дипломат Андрій Шевченко в коментарі MediaSapiens пояснив, що з юридичної точки зору оголошення війни — це зовнішнє питання держави. Він додає, що міжнародне право зосереджене не на словах чи заявах, а на діях. Тому те, що відбувається, з точки зору міжнародного права є очевидною війною, порушенням суверенітету України. 

Ще у березні 2022 року ексзаступниця тодішнього міністра оборони України Ганна Маляр пояснила, що ухвалювати спеціальний закон чи указ про оголошення війни не потрібно. Вона процитувала 3 статтю Резолюції ООН «Про агресію» 1974 року й наголосила, що вторгнення або напад збройних сил держави на територію іншої країни, бомбардування або блокада портів кваліфікується як акт агресії. 

У такий спосіб автори намагаються маніпулювати нормами міжнародного права, кажучи, що Україна буцімто не оголосила війну і взагалі не має права воювати.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись