Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Україна не оголошувала війну Росії

Таку тезу поширили в українському сегменті фейсбуку. У повідомленнях ідеться, що Україна нібито не оголошувала воєнний стан та загалом війну Росії, а отже, вона веде бойові дії буцімто незаконно. Зокрема, переконують, що такі дії з боку українського керівництва пов'язані з непереборним бажанням заволодіти західними ресурсами.

В Україні триває війна, і це зрозуміло без жодних оголошень. Наприклад, політик та дипломат Андрій Шевченко в коментарі MediaSapiens пояснив, що з юридичної точки зору оголошення війни — це зовнішнє питання держави. Він додає, що міжнародне право зосереджене не на словах чи заявах, а на діях. Тому те, що відбувається, з точки зору міжнародного права є очевидною війною, порушенням суверенітету України. 

Ще у березні 2022 року ексзаступниця тодішнього міністра оборони України Ганна Маляр пояснила, що ухвалювати спеціальний закон чи указ про оголошення війни не потрібно. Вона процитувала 3 статтю Резолюції ООН «Про агресію» 1974 року й наголосила, що вторгнення або напад збройних сил держави на територію іншої країни, бомбардування або блокада портів кваліфікується як акт агресії. 

У такий спосіб автори намагаються маніпулювати нормами міжнародного права, кажучи, що Україна буцімто не оголосила війну і взагалі не має права воювати.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join