Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Дружина заступника міністра внутрішніх справ перетнула українсько-угорський кордон із 13 мільйонами доларів

Деякі українські медіа поширили інформацію про те, що 29 вересня дружина заступника міністра внутрішніх справ України Василя Тетері нібито перетнула українсько-угорський кордон у пункті «Чоп – Захонь» із сумою 13 мільйонів доларів. Ці гроші буцімто виявила угорська сторона. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери Центру стратегічних комунікацій. 5 жовтня угорська сторона поінформувала Україну, що «в період з 28 по 30 вересня 2023 року в пункті пропуску «Захонь» представниками поліції не виявлялись будь-які кошти, що переміщувалися з приховуванням від прикордонно-митного контролю, а також їм не відомо про декларування коштів у розмірі 13 млн доларів США». Про це офіційно повідомила Державна митна служба України на своєму сайті.

Ба більше, прикордонні та правоохоронні органи встановили, що зазначена особа взагалі у 2023 році не перетинала державного кордону.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати органи державної влади та викликати недовіру в українців, мовляв, усі чиновники корумповані. Раніше ми розповідали про маніпуляцію, що в Білому домі заявили, що в Україні корупція зросла на 500%, а допомога від США не доходить до українців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись