Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція З Харківського історичного музею назавжди вивозять на Захід цінні експонати

Російські ЗМІ, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що західні країни користуються війною в Україні, щоб вивезти українські історичні цінності. У Харківському історичному музеї нібито під виглядом оцифрування пам’яток вивозять їх на захід України, де «їхні сліди губляться». Їх буцімто беруть «на тимчасове зберігання», проте насправді повертати їх не збираються. Це — маніпуляція.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова є учасником міжнародного проєкту «Memory Savers», метою якого є оцифрування історичних пам’яток, наукові дослідження музейних колекцій та внесення їх до європейської бази даних. Щодо вивезення цінних експонатів за кордон мова не йде.

Проте саме Росія розкрадає українські музеї та галереї, вивозить культурні цінності з тимчасово окупованих територій.

Агітпроп використовує тактику віддзеркалення: звинувачує Захід у розкраданні українських пам’яток та цінних експонатів, тобто в тому, що насправді робить Росія на тимчасово окупованих територіях, аби відвернути увагу від своїх злочинів. Раніше ми розповідали про меседж, що Росія не нищить українську культурну та історичну спадщину, та спростовували фейк, що Київ домовився з ЮНЕСКО про передачу святих мощей до музеїв Італії, Франції, Німеччини та Ватикану.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись