Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation У Секторі Гази румуни просять про допомогу, проте Бухарест «насамперед рятує українців»

В інтернет-просторі пропагандисти почали розповсюджувати інформацію про те, що Румунія не поспішає допомагати з евакуацією своїм громадянам, що «застрягли» в Секторі Гази внаслідок нападу ХАМАСу на Ізраїль. Натомість Бухарест нібито займається порятунком українців, тобто ставить їх у пріоритет. Це — маніпуляція.

Фактчекери проєкту StopFake розібрали цей випадок і зʼясували, що немає жодної інформації про те, що Румунія пріоритизує евакуацію громадян України. Із Сектору Гази евакуація наразі неможлива, тож пропагандисти маніпулюють інформацією, коли пишуть, що влада Румунії рятує українців, а румун — ні. 8 жовтня 2023 року Румунія здійснила перший рейс, евакуювавши з аеропорту Бен-Гуріона (Тель-Авів, Ізраїль) 346 румунських громадян, як повідомило Міністерство закордонних справ Румунії. Майже через тиждень перший евакуаційний літак до Румунії з українцями на борту вилетів із того ж Ізраїлю 14 жовтня на борту перебувало 207 громадян України, переважно жінки, діти та люди похилого віку. У звʼязку з тим, що повітряний простір України закритий для літаків через збройну агресію Росії, українські громадяни вимушено летять спочатку до Румунії, сусідньої країни, а вже потім наземним шляхом добираються в Україну. 

Росія намагається «розсварити» між собою Україну та її сусідні держави, серед яких Румунію, щоб зменшити їхню підтримку українського народу в боротьбі з російською агресією. Раніше прокремлівські медіа також поширювали дезінформацію щодо порятунку українців з Ізраїлю, щоб вкотре дискредитувати український уряд за бездіяльність. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join