Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українцям буцімто телефонують з Польщі й запитують, чи прийдуть ті на референдум щодо «возз'єднання» з країною-сусідом

Таку інформацію поширюють проросійські ресурси. Мовляв, референдум щодо цього відбудеться 15 січня 2024 року у Львові та області. Згідно з відеозаписом, який додають пропагандисти, опитування проводив Польський центр дослідження громадської думки CBOS. З огляду на коментарі, деякі мешканці Львівщини нібито навіть радіють можливості пожити в Польщі. Це — фейк. 

Експерти з Центру протидії дезінформації при РНБО опрацювали цей кейс. Вони зʼясували, що на сайті CBOS немає жодних матеріалів про таке соціологічне опитування. Останнє дослідження щодо України датоване 27 листопада 2023 року, а його тема — війна в Україні, а не так званий референдум. Зрештою, ніякий референдум щодо приєднання Львівської області до Польщі не може бути проведений, позаяк це суперечить законодавству України й становить загрозу територіальній цілісності держави та її безпеці.

За допомогою таких дезінформаційних матеріалів росіяни намагаються підживити свій наратив, буцімто Польща планує окупувати захід України. Також можна простежити намагання пропагандистів створити з Польщі образ ворога для українців. Раніше ми спростовували інформацію, що за 1,5 року війни проти Росії в Україні нібито загинуло понад 10 000 поляків.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись