Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українцям буцімто телефонують з Польщі й запитують, чи прийдуть ті на референдум щодо «возз'єднання» з країною-сусідом

Таку інформацію поширюють проросійські ресурси. Мовляв, референдум щодо цього відбудеться 15 січня 2024 року у Львові та області. Згідно з відеозаписом, який додають пропагандисти, опитування проводив Польський центр дослідження громадської думки CBOS. З огляду на коментарі, деякі мешканці Львівщини нібито навіть радіють можливості пожити в Польщі. Це — фейк. 

Експерти з Центру протидії дезінформації при РНБО опрацювали цей кейс. Вони зʼясували, що на сайті CBOS немає жодних матеріалів про таке соціологічне опитування. Останнє дослідження щодо України датоване 27 листопада 2023 року, а його тема — війна в Україні, а не так званий референдум. Зрештою, ніякий референдум щодо приєднання Львівської області до Польщі не може бути проведений, позаяк це суперечить законодавству України й становить загрозу територіальній цілісності держави та її безпеці.

За допомогою таких дезінформаційних матеріалів росіяни намагаються підживити свій наратив, буцімто Польща планує окупувати захід України. Також можна простежити намагання пропагандистів створити з Польщі образ ворога для українців. Раніше ми спростовували інформацію, що за 1,5 року війни проти Росії в Україні нібито загинуло понад 10 000 поляків.

Author: Віталій Михайлів,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join