Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українські біженці в Дрездені нібито отримують консерви з тарганів як гумдопомогу

Пропагандистські ресурси поширюють інформацію, нібито українським біженцям у Дрездені (Німеччина) роздають консерви з тарганів як гуманітарну допомогу. Як доказ своїм твердженням росіяни публікують відеоролик із такими консервами в руках «українського біженця». Втім це — фейк. 

На цей кейс звернули увагу журналісти проєкту StopFake. Вони зʼясували, що не існує жодної інформації, яка підтверджувала б той факт, що українські біженці в Дрездені або в якомусь іншому місті отримували такі консерви як гуманітарну допомогу. Ба більше, консерв із назвою, як у відеоролику, взагалі немає в продажу німецьких чи австрійських онлайн-магазинів. Схожі консерви справді можна купити на великих маркетплейсах, але не як харчовий продукт, а лише як «розважальний подарунок на Геловін». З огляду на це, можна стверджувати, що відеоролик, який поширюють мережею, є фейковим.

Раніше деякі підконтрольні Кремлю ЗМІ вже використовували тему вживання комах у їжу в деяких країнах Заходу у своїх пропагандистських цілях, вибудовуючи наратив про занепад Заходу та шкоду антиросійських санкцій. «Детектор медіа» спростовував інформацію, буцімто навала клопів у Франції — це наслідок антиросійських санкцій.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join