Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Завдяки Порошенку Україна втратила Крим і частину Сходу, а завдяки Зеленському втрати територій ще більші

Такий меседж поширюють проросійські телеграм-канали у контексті того, що Парламентська асамблея ради Європи визнала, що агресія Росії проти України почалася ще у 2014 році. Росія у такий спосіб застосовує тактику підміни понять та перекладає відповідальність за події в Україні на українську владу. 

Росія у 2014 році ввела війська у Крим та Донецьку й Луганську області. Російський президент розпочав повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Це визнав увесь світ. Натомість Росія такими меседжами намагається розділити українців, посіяти внутрішню ворожнечу, граючи на симпатіях чи антипатіях до чинного та колишнього президентів. 

Російська пропаганда систематично намагається перекласти відповідальність за повномасштабне вторгнення та воєнні злочини російської армії в Україні. Мовляв, то не російські ракети винні в смертях цивільних, а робота української ППО; винні американці, які провокують Росію на удари по Україні; винні українські чиновники, бо «просять» Росію завдати нового удару по українській енергосистемі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись