Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Західні лідери заявили, що вони прагнуть «ліквідувати» Зеленського

Таку інформацію поширили в соціальних мережах та в пропагандистських медіа. У повідомленнях ідеться, що США невдоволені політикою Зеленського «через постійні обстріли Москви». Мовляв, Володимир Зеленський займається самоправством й в Україні панує беззаконня. Автори дописують, що західні лідери мріють «позбутися та ліквідувати» Зеленського. Переконують, що у США вже шукають наступного президента України. У публікаціях також посилаються на матеріал видання Politico. Це — маніпуляція.

Аналітики проєкту StopFake узялися за цей кейс і визначили, що в матеріалі Politico не йдеться про «ліквідацію Зеленського», тобто вбивство або усунення від влади. Ідеться лише про можливі сценарії в разі замаху росіян на президента України. Сам матеріал і називається «План України, якщо Росія вб’є Зеленського». У своїй колонці американський журналіст проаналізував ситуацію з імовірним убивством Зеленського. 

Адже на початку повномасштабного вторгнення було декілька невдалих спроб «ліквідації» українського президента. Журналіст описав хід дій української влади в такій ситуації. Тобто в матеріалі не йшлося про вбивство чи усунення від влади Зеленського. У авторській колонці медійник описав свої думки та передбачення. Водночас пропагандисти спотворили контекст матеріалу й видумали вигідні собі тези. 

Поширюючи цю маніпуляцію, автори прагнуть показати, що світ, мовляв, незадоволеним Зеленським і його хочуть позбутися. У такий спосіб пропагандисти видають Президента України «некомпетентним» лідером, що нібито проявляє свавілля.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись