Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Газопостачальна компанія «Нафтогаз» надає знижку на послуги, якщо абоненти нададуть інформацію про «ухильників політрежиму»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нещодавно на комунальних платіжках від газопостачальної компанії «Нафтогаз» користувачі знайшли напис про надання знижки. Як пояснюють автори, знижку можна отримати, буцімто якщо надати компанії інформацію про колаборантів та ухильників. До публікацій додають фото квитанції. Це — брехня. 

Фактчекери Центру протидії дезінформації при РНБО взялися за цей кейс і з’ясували, що фото відредагували за допомогою фотошопу, на оригінальну світлину квитанції наклавши текст про «надання знижки». У справжніх квитанціях такого напису немає. 

Поширюючи цей фейк, автори прагнуть показати, що в Україні нібито панує повний безлад, бо мирних людей просять ловити колаборантів та ухильників політрежиму «за будь-яку ціну». Більш того, пропагандисти натякають, мовляв, існує безліч людей, які проти політичного режиму України. І ніби більшість із них співпрацює з Росією, де ситуація «краща».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись