Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Одесі зафіксували спалах холери

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в Одесі та в області зафіксували спалах холери. Це — неправда. 

Фактчекери Центру протидії дезінформації дослідили цей кейс і встановили, що інформація про спалах холери не відповідає дійсності. Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що Україна готова швидко реагувати в разі виникнення спалахів холери. Поки що їх не зафіксовано. За його словами, є достатня кількість лікарських та діагностичних засобів, аби продіагностувати гострі кишкові інфекції, в тому числі й холеру.

Та й станом на початок липня 2023 року в Україні не зафіксували жодного випадку зараження холерою. Щодо інших інфекційних хвороб у відомстві МОЗ пояснили, що ризик їхнього спалаху підвищується, проте наразі у постраждалих районах здійснюють посилений епідеміологічний нагляд. 

До того ж для протидії спалаху інфекційних захворювань в Одеській, Миколаївській, Херсонській областях відкрили 38 пунктів моніторингу води. Також у Запорізькій, Херсонській, Одеській, Миколаївській та Дніпропетровській областях центри контролю та профілактики хвороб перевели на особливий режим реагування.

Поширюючи цей фейк, пропагандисти прагнуть посіяти паніку поміж українців, щоб їх залякати. Раніше ми якраз спростовували схожий кейс, коли нібито зафіксували спалах холери у Києві. З’ясувалося, що це також неправда. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись