Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росія завжди прагнула миру, але Україна не хоче «домовлятися»

Таку тезу поширили пропагандистські медіа. У повідомленнях ідеться, що Росія, мовляв, завжди піклується про «мир» і намагається налагодити «ситуацію» в Україні. Автори дописують, що Росія нібито пропонує перемовини, а Україна навідріз не хоче домовлятися. І  підсумовують: у всьому «винна» Україна.

Кейс опрацювали фахівці проєкту EU vs Disinfo, які пояснили, що Україна не зобов’язана якось «домовлятися» з Росією, адже та — країна-агресор, яка напала на Україну. Про жодні поступки не йдеться, оскільки Україна захищає свої території і прагне територіальної цілісності й збереження кордонів станом на 1991 рік. 

Фактчекери навели у приклад інтерв’ю Зеленського американській телекомпанії CNN. Там президент запевнив, що Україна не віддаватиме будь-які території заради припинення війни з Росією. Тобто позиція України однозначна. Москва коїть щоденні воєнні злочини на території України, перешкоджає мирному життю. Жертва не повинна домовлятися з агресором. 

Російський агітпроп просуває тезу, що Україна буцімто віддає тимчасово окуповані Росією території, аби насамперед дискредитувати українську владу. Яка нібито не збирається відвойовувати окуповану частину України. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись