Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіяни поширили «документ» від імені командира військової частини, у якому наказують затримувати «усіх осіб чоловічої статі»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах та пропагандистських ЗМІ.  У повідомленнях ідеться, що командир херсонської військової частини А3056 нібито видав наказ про затримання «усіх осіб чоловічої статті». У «наказі» зазначається, що військові створюватимуть блокпости, на яких цілодобово будуть патрулювати й оглядати особисті речі та документи. Усіх чоловіків, які прямують через блокпости (херсонського напрямку), нібито затримуватимуть і передаватимуть СБУ. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту НотаЄнота, які визначили, що цей «документ» — несправжній. Зокрема, на його фейковість указують такі помилки: 

  • У «документі» неправильно написано прізвище керівника військової частини. Наприклад, у несправжньому документі написано «КУЗЬМИЧ», хоча справжнє прізвище — «КУЗЬМІЧ».
  • Фейковий документ також не відповідає правилам оформлення. Так прізвище та ім’я пишуть справа, причому прізвище — великими літерами. Цих вимог у «документі» не дотримано. 
  • Військова частина А3056 підпорядковується Національній Гвардії. А фейкороби в документі вказали Міністерство оборони України. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись