Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Володимир Зеленський буцімто придбав яхти на суму понад $75 млн

В анонімних телеграм-каналах вкидають інформацію, начебто Володимир Зеленський через довірених осіб купив дві яхти — «Lucky Me» та «My Legacy» — за $75 млн. На підтримку таких тез автори додають світлини «куплених» яхт та відповідні «документи», які нібито свідчать про покупку. І посилаються на англомовне медіа The Islander. Це — брехня. 

Аналітики VoxCheck узялися за цей кейс і з’ясували, що насамперед компанії, яким належать яхти, підтвердили, що в них ніхто їх не купував і вони все ще виставлені на продаж. Відповідно «документи» підроблені й у жодному разі не претендують на достовірність. У листопаді 2023 року медіа The Islander справді публікувало матеріал-розслідування, у якому автори доводять причетність українського президента до купівлі суден. Проте засновники цього медіа — поплічники Кремля. Наприклад, у розділі «Про нас» вказано, що The Islander створили спільно Джеррі Нолан та Чей Боуз. Останній же працює кореспондентом російської пропагандистської телерадіокомпанії Russia Today.  

Також інформацію про покупку уже в традиційний для російської пропаганди спосіб опублікували на неактивному ютуб-каналі, де автор розповідає нібито про яхти, які купили пов’язані з Володимиром Зеленським особи. Автор ролика йменує себе Шахзаде Насіром. Проте у відкритих джерелах також немає будь-яких інших матеріалів цього автора «розслідування». А пошуковик видає лишень згаданий ютуб-канал. Тож малоймовірно, що це справжнє ім’я. 

Так звані «розслідування» власності українських посадовців перетворюються на системну кампанію їх дискредитації. Так пропагандисти чи ставленики Москви прагнуть зображувати Україну колискою корупційних схем — що надалі може нашкодити євроінтеграційному шляху України. Адже боротьба з корупцією та її зменшення є одним із основних завдань держави на шляху до Європейського Союзу. 

Ось іще кейси, які стосувалися «оволодіння» нерухомістю за «вкрадені кошти»: як Зеленський нібито купив віллу гітлерівського міністра пропаганди Геббельса за 8 млн євро; або як буцімто теща Зеленського придбала віллу на узбережжі Єгипту із західної гуманітарної допомоги Україні. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись