Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Валерій Залужний нібито заявив про «державний переворот» після своєї «відставки»

В анонімних телеграм-каналах, які транслюють риторику Кремля, поширили відео з Валерієм Залужним, у якому він нібито закликає до держперевороту. Автори публікації переконують, що це закономірні дії Головнокомандувача ЗСУ, адже його, ймовірно, прагнуть усунути з посади. Це — брехня. 

Аналітики VoxCheck дослідили відео й визначили, що Валерій Залужний не робив таких заяв, а відео скомпілювали за допомогою технологій штучного інтелекту. Відповідно до зворотного пошуку в Google, пропагандисти використали звернення Залужного з нагоди Дня ЗСУ 6 грудня 2023 року для створення дипфейку. 

Так само зараз Кремль інструменталізує для власних потреб повідомлення про ймовірну зміну військового керівництва України. Адже офіційна комунікація держави — публікація від Міноборони, декілька коментарів посадовців та відео — запевнили, що це не так, зокрема, Залужного «не звільняли». І ще казали, що не «коментуватимуть» вкиди анонімних ресурсів, які ж самі легітимізували. Зараз рупори Кремля тиражують повідомлення про ситуацію й демонструють це як «розхитування українського порядку денного». Наприклад, головна редакторка пропагандистської телерадіокомпанії Russia Today Маргарита Симоньян сказала, що «хаос.. корисний Росії». Про це детальніше читайте тут. Так поплічники Кремля прагнуть роз’ятрити український інформаційний простір, розповідаючи про провали державної комунікації довкола повідомлень про усунення Залужного з посади Головнокомандувача. 

Дипфейки залишаються ефективним інструментом поширення російської пропаганди. Ми неодноразово аналізували такі випадки, наприклад, включно з іншими  «заявами» дипфейків Залужного. Скажімо, 8 листопада 2023 року пропагандисти опублікували  відео з дипфейковим Залужним, який закликав українців вийти на площі своїх міст, а військових — не підкорятися «злочинним наказам влади». Аноніми застосовують технологію дипфейку до багатьох відомих особистостей; спотворюючи їхні обличчя, голоси й міміку, намагаються викликати довіру в аудиторії до «висловлювань» героя.

Серед іншого, рекомендуємо прочитати більш детально про застосування технологій штучного інтелекту, зокрема дипфейкових, у поширенні прокремлівського порядку денного.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись