Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В одному із своїх вечірніх звернень Володимир Зеленський нібито запропонував «зробити» Україну новим штатом США замість Техасу

Прокремлівські медіа пишуть, нібито Зеленський запевнив, що готовий «зробити» Україну новим штатом США замість Техасу. У публікаціях посилаються на українські медіа, підкріплюючи повідомлення відповідним скриншотом. Це — брехня. 

Фахівці проєкту VoxCheck дослідили цей вкид і визначили, що скриншот новини з українського медіа скомпілювали. Точніше, заголовок матеріалу з «Вечірнє звернення Зеленського: про що важливе сказав президент» змінили на «Вечірнє звернення Зеленського: Україна готова увійти до складу США замість Техасу». Хоча такого матеріалу не існує, напротивагу від першого — його опублікував журналіст Максим Журавель на сайті ТСН. Дата публікації та фото збігаються з тими, що на пропагандистському скриншоті. 

Найбільш імовірно, що саме цю публікацію пропагандисти використали задля поширення дезінформації.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись