Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Український біженець нібито «осквернив та зламав» статую в музеї Парижа

В анонімних телеграм-каналах поширюють відеосюжет нібито від європейського медіа Euronews, у якому йдеться, що український біженець у паризькому музеї зламав статую шведської мисткині Анни Удденберг «Подорож до самопізнання», зімітувавши з нею статевий акт. Це — брехня. 

Дослідили кейс аналітики VoxCheck, які визначили, що Euronews не створювало такого сюжету, а ролик просто змонтували з різноманітних фото та відео, котрі не пов’язані між собою. Наприклад, жодної інформації щодо такого інциденту не вдалося знайти на офіційних сторінках медіа в соціальних мережах: на сайті медіа, у фейсбуці, інстаграмі, Х (раніше твітер) та ютубі

За допомогою зворотного пошуку в Google з’ясувалося, що всі кадри, використані у так званому сюжеті, можна знайти у вільному доступі. До того ж, згідно з інформацією, викладеною в ролику, статуя була пошкоджена та в неї відламалися кінцівки (рука та нога). Однак на відео цього не продемонстрували. Жодної додаткової інформації про нищення скульптури в інших медіа не знайшлося. 

Так агітпроп лишень намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — для того, щоб зменшити підтримку України. Про це ми згадували у власному дослідженні. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись