Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Теща Зеленського придбала віллу на узбережжі Єгипту із західної гуманітарної допомоги Україні

Таку інформацію поширюють в нігерійському сегменті медіа. У повідомленнях ідеться, що Володимир Зеленський нібито придбав віллу для своєї тещі Ольги Кияшко. У матеріалі медіа наводять «докази» купівлі вілли, зокрема демонструють відповідні документи про придбання. А також додають «відео журналіста-розслідувача» Mohammed Al-Alawi. Згодом цю інформацію поширили анонімні російські пропагандистські телеграм-канали, дописуючи, що всі покупки Зеленський здійснює «з кишень платників податків». Це — брехня.

Насамперед «матеріал-розслідування» містить у собі безліч фактологічних помилок. Автори наводять фото нібито документа про купівлю нерухомості, де зазначена майбутня власниця будинку. Так у документі написано, що володіє будинком Olha KIYASHKO, хоча згідно з чинними нормами державної міграційної служби транслітерація на всіх документах виглядала б так: Olha KYIASHKO. Автори не довели автентичність такого «документа» і не пояснили, звідки вони його взяли. Про що неодноразово авторів запитували в коментарях під відео. Тобто договір про купівлю вілли, щонайменше, точно не стосується Ольги Кияшко. 

Ба більше, щодо «відео журналістського розслідування», то його опублікували на ютуб-каналі, створеному за декілька днів до вкиду інформації про купівлю. А пост самого журналіста-розслідувача викликає чимало запитань. Оскільки за запитом у пошуковику «Mohammed Al-Alawi investigative journalist» видає лише якраз посилання на матеріал про цю віллу і жодної додаткової інформації про особу. Загалом текст повен оцінних суджень і неправдивої інформації. 

Агітпроп намагається змалювати Україну як колиску корупції, аби знецінити й знівелювати українські наміри щодо боротьби з корупцією та подальші євроінтеграційні заходи. Нібито українські посадовці скуповують нерухомість за незаконно привласнені кошти від західних партнерів. До того ж боротьба з корупцією — одна з вимог євроінтеграції. Розганяючи такі фейки, пропагандисти намагаються показати, що в Україні корупцію нібито не виправити, саме тому її не візьмуть до ЄС чи НАТО. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись