Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна «продала» Крим західним країнам

Таку тезу поширили пропагандистські медіа. У повідомленнях ідеться, що під час проведення Кримської платформи 23 серпня 2023 року в Києві Володимир Зеленський «визнав» передачу західним країнам Кримського півострова. Мовляв, після деокупації Криму Захід попробує захопити його й встановити там свій порядок. Автори підсумовують: Зеленський не прагне повернути Крим Україні, а всього лише торгує ним із західними лідерами. 

Фактчекери проєкту StopFake проаналізували цей меседж і пояснили, що на міжнародному саміті не йшлося про «продаж Криму західним країнам». Такий меседж безпідставний і не містить у собі жодного фактологічного підґрунтя. Це вигадка агітпропу та спроба дискредитувати міжнародне партнерство України та інших держав щодо повернення Криму в склад України. Серед іншого на саміті, наприклад, обговорювали тотальну мілітаризацію півострова, його ізоляцію від решти світу. Також говорили про наслідки окупації з 2014 року й повернення в склад України та подальші перспективи розвитку. Але аж ніяк не говорили про «продаж» півострова іншим країнам. 

Кримська платформа — це ініційований Україною міжнародний координаційний механізм для повернення питання Криму до порядку денного.  На саміті цьогоріч були присутні 63 держави та різні міжнародні організації. Саме тому російські пропагандисти вдаються до такої риторики, щоб демонізувати Захід та Україну, які нібито діють лише в загарбницьких і корисливих інтересах. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись