Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні почнуть мобілізувати юнаків з 20 років

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в Україні планують знизити призовний вік до 20 років. Мовляв, таку ініціативу запровадив Генштаб, і її повсюдно підтримали. 

Фактчекери проєкту StopFake дослідили кейс і визначили, що така інформація не відповідає дійсності. Це просто вкид агітпропу, адже в Україні не планують зменшувати призовний вік. Аналітики також навели у приклад одне з інтерв’ю секретаря РНБО Олексія Данілова «Українському радіо». Під час нього посадовець запевнив, що жодних правил мобілізації не змінюватимуть. 

Тобто нема жодних підстав вважати, що в Україні мобілізацію проводитимуть з 20 років. На сьогодні граничний призовний вік становить 27 років. У березні 2023 року український парламент підтримав урядовий законопроєкт щодо зниження призовного віку до 25 років. Проте законопроєкт все ще не підписаний Володимиром Зеленським. 

Російський агітпроп неодноразово спекулював на темі поголовної мобілізації в Україні. У такий спосіб пропагандисти хочуть спотворити реальність та переконати всіх, що українські посадовці постійно вдаються до хитрощів, аби усе більше мобілізувати людей.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись