Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В українських бригадах ТрО створюють мобільні крематорії

Російські медіа та анонімні телеграм-канали поширюють фото, на якому нібито наказ командира 123-ї бригади ТрО про створення мобільних крематоріїв. У «документі» це рішення пояснюють буцімто великою кількістю втрат в української сторони та переповнені морги. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони перевірили «документ» на наявність помилок і зʼясували, що в тексті вказано «сроком на 5 діб» замість «строком». Окрім того, формат імені не відповідає актуальним вимогам оформлення офіційної документації, згідно з яким у документі мало б бути не «Р.Токаренко», а «Роман ТОКАРЕНКО». Ба більше, оскільки 123-я бригада ТрО є формуванням територіальної оборони у Миколаївській області, подібні накази мали б видаватись у Миколаєві, а не Херсоні, як на фото. Повідомлень про передислокацію командування не було. Печатка також несправжня — організації з кодом ЄДРПОУ «07849800» не існує. Фахівці VoxCheck перевірили печатку за допомогою плагіну InVid та виявили ознаки того, що її додали у фоторедакторі. Також на фото помітно, що текст міститься над печаткою, а має бути під нею. 123-я бригада ТрО також спростувала фейк на своїй фейсбук-сторінці, назвавши його «черговим ІПСО російської пропаганди». 

Створюючи та поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть перебільшити масштаб втрат і ситуації, а також деморалізувати українське суспільство. Мовляв, в української армії великі втрати, що свідчить про програш України. Однак такі фейки лише свідчать про те, що ними Росія хоче перекрити власні численні втрати та провали на фронті. «Детектор медіа» вже спростовував російський фейк із «відео "Київстару"» про втрати української армії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись