Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Путін ще не знищив Україну, бо не хоче вбивати християн

Російські медіа та анонімні телеграм-канали поширюють публікації, згідно з якими Путін ще не знищив Україну, бо він не хоче вбивати християн. Мовляв, у Росії є все, щоб перемогти Україну, але російські війська «жаліють українців», бо Путін вважає їх православними, як росіян. 

На меседж звернули увагу фахівці проєкту EUvsDisInfo. Вони спростували меседж. Зокрема, росіяни без сумнівів вбивали та продовжують убивати українців незалежно від їх віросповідання. Вони й далі атакують цивільні обʼєкти, часто використовуючи техніку «подвійного вибуху» для збільшення кількості жертв. Росія також знищує численні релігійні обʼєкти, наприклад православний храм в Одесі. Аналітики проєкту наголошують, що провал Росії на фронті є радше результатом системних проблем російської армії, логістичних хиб та невідповідного планування, а не самостримування. 

Використовуючи цей меседж, пропагандисти хочуть зобразити Росію як жертву, що веде бойові дії з думкою про безпеку цивільних. Однак згадані вище приклади доводять протилежне. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись