Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Американський долар вже майже не використовується міжнародною спільнотою

Російські медіа та анонімні телеграм-канали поширюють публікації, згідно з якими у світі нібито почався процес «дедоларизації», спричинений санкціями проти Росії. Зокрема, донедавна долар використовували у 70% глобальних транзакцій, натомість зараз лише у 59%. Пропагандисти радіють, що країни починають знаходити альтернативу долару. 

На меседж звернули увагу аналітики проєкту EUvsDisinfo. Вони зазначають, що пропагандисти повертають його залежно від обставин. Зокрема, цей меседж «відродили» з нагоди саміту БРІКС та заяв щодо створення спільної валюти цієї організації. Натомість дані SWIFT свідчать, що в липні цього року 46% виплат з обміном валют через систему було здійснено саме з використанням долара. Окрім того, попри те, що рівень використання китайського юаня збільшився до 3% світових міжнародних виплат, використання євро залишається на рівні 24% і долара на рівні 46%. 

За допомогою цього меседжу Росія хоче приховати провали своєї економіки, що постраждала від санкцій, та показати свою «винятковість» у порівнянні з «колективним Заходом». «Детектор медіа» розповідав про створення й використання терміна «відʼємне зростання» для подібної мети. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись