Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Американський долар вже майже не використовується міжнародною спільнотою

Російські медіа та анонімні телеграм-канали поширюють публікації, згідно з якими у світі нібито почався процес «дедоларизації», спричинений санкціями проти Росії. Зокрема, донедавна долар використовували у 70% глобальних транзакцій, натомість зараз лише у 59%. Пропагандисти радіють, що країни починають знаходити альтернативу долару. 

На меседж звернули увагу аналітики проєкту EUvsDisinfo. Вони зазначають, що пропагандисти повертають його залежно від обставин. Зокрема, цей меседж «відродили» з нагоди саміту БРІКС та заяв щодо створення спільної валюти цієї організації. Натомість дані SWIFT свідчать, що в липні цього року 46% виплат з обміном валют через систему було здійснено саме з використанням долара. Окрім того, попри те, що рівень використання китайського юаня збільшився до 3% світових міжнародних виплат, використання євро залишається на рівні 24% і долара на рівні 46%. 

За допомогою цього меседжу Росія хоче приховати провали своєї економіки, що постраждала від санкцій, та показати свою «винятковість» у порівнянні з «колективним Заходом». «Детектор медіа» розповідав про створення й використання терміна «відʼємне зростання» для подібної мети. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join