Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ запустили кампанію «Освіта не врятує країну»

Російські медіа та анонімні телеграм-канали поширюють фото й відео, на яких зображені флаєри нібито для початку кампанії ЗСУ для посилення мобілізації. На флаєрах, які нібито роздавали в Харкові, є написи «Освіта не врятує країну! Приєднуйся до ЗСУ!» та «Оновлюй дані в ТЦК». Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту «НотаЄнота». Вони зʼясували, що флаєри насправді є фейковими, а першоджерелом інформації про них є російський анонімний телеграм-канал «з багатотисячною аудиторією». Звідти його почали поширювати в інших телеграм-каналах, «ВКонтакте» й тіктоку. Крім того, вони знайшли англомовну рекламу публікацій із цими флаєрами у фейсбуці. Зокрема, на флаєрах вказані недостовірні номери гарячих ліній, а стиль дизайну Харківського ОТЦК та СП не збігається з флаєрами. 

Створюючи та поширюючи цей фейк, на думку фахівців проєкту, пропагандисти хочуть дискредитувати нещодавно запущену Міноборони інформаційну кампанію «Оновлюй дані в ТЦК». Відбувається це на тлі законопроєкту про скасування відстрочення від мобілізації для чоловіків віком від 30 років, що здобувають додаткову вищу освіту. В Міністерстві оборони наголошують, що процеси оновлення даних та мобілізації є різними. Натомість російський агітпроп хоче їх поєднати для того, щоб викликати серед населення паніку. «Детектор медіа» вже спростовував низку фейків щодо мобілізації в Україні, зокрема і про «масову мобілізацію» українських студентів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись