Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Новомова Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «повернення у рідну гавань»

Російське керівництво системно заявляло, що українські території — нібито насправді російські. Мовляв, Крим, Донеччина, Луганщина були споконвічно російськими територіями, а Україна їх просто нахабно «відібрала». Тому після окупації Криму, Луганської та Донецької областей російський агітпроп заявляв, що землі повертаються «в рідну гавань». Нібито туди, де їм місце. 

У своїх повідомленнях пропагандисти просувають меседж, що основне завдання Росії — стати тихою гаванню для «всіх людей». Вочевидь, для «всіх», хто підтримує політику Кремля. Заразом переконують, що Росія — це «острівець здорового глузду в цьому божевільному світі».

Така риторика маскує справжнє обличчя країни-терориста. Говорячи, що Росія хоче захистити всіх людей світу, вона вчиняла і вчиняє воєнні злочини. На території України з початку війни у 2014 році Росія несе розруху: знищує українські міста й села, вбиває тисячі українців, зокрема й дітей. Водночас пропагандисти вибудовують уявну завісу між Росією та світом, говорячи, що по інший бік — вороги. І виховують у росіян ненависть до інших. 

До великої війни концепція «рідної гавані» асоціювалася лише з анексованим Росією Кримом, коли Кремль системно поширював агітаційні меседжі для псевдореферендуму про «возз’єднання» з Росією. Зараз в умовах повномасштабного вторгнення анонімні телеграм-канали використовують цю риторику повсюдно: буцімто всі захоплені російськими військами землі колись «належали» Росії і вона просто їх повертає. Тобто так телеграм-аноніми повторюють стару методичку. Як і в першому, так і в другому випадку це ніщо інше як варварське захоплення територій. 

«Російська армія докладає всіх зусиль, аби всі захоплені Україною землі повернулися в рідну гавань. Варто лише ще почекати, бо зараз ми над цим працюємо», — так коментували (та й виправдовували свої поразки на полі бою) російські пропагандисти. Пояснювали, що у свої обійми Росія прийме «всіх людей та всі землі». 

Зрештою, Москва вкотре намагається себе вибілити та натякнути на нібито благі наміри своїх кривавих дій. Насправді ж Росія нічого не повертає, а захоплює, анексує, знищує та руйнує.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись