Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У рекламі оператора зв’язку «Київстар» розкрили інформацію щодо реальних втрат України у війні

Російські пропагандисти поширюють інформацію про те, що український оператор мобільного зв’язку «Київстар» нібито розкрив у промо благодійної ініціативи реальні втрати серед українських військових у війні з Росією. Буцімто компанія створила відеоролик, у якому закликає надсилати смс загиблим військовослужбовцям, проте сотні тисяч захисників не зможуть відповісти на повідомлення. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери Центру протидії дезінформації. Вони перевірили інформацію в компанії «Київстар», де їм повідомили, що оператор зв’язку не проводив подібних акцій та не випускав проморолику.

Поширюючи фейки про втрати серед українських військових, російські пропагандисти намагаються залякати українців та дискредитувати військове керівництво. Мовляв, влада замовчує реальні втрати, аби люди не боялися мобілізуватися. Раніше ми спростовували фейк про те, що в Тернополі погрожують відключити газ та гарячу воду призовникам, які не прийдуть у ТЦК.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись