Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На платформі YouTube транслюється реклама щодо високих втрат серед українських військових

На платформі YouTube поширюється реклама щодо нібито високих втрат серед українських військових. У ролику повідомляють, що «350 тисяч воїнів пожертвували собою, щоб ми пам’ятали». Відео супроводжує текст про те, що фонд United24 буцімто випадково оприлюднив втрати. Це — фейк.

На кейс звернули увагу в Центрі протидії дезінформації. Раніше заступниця міністра оборони Ганна Маляр коментувала у своєму телеграм-каналі інформацію щодо нібито кількості загиблих українських військових, яка з’являється в різних виданнях, зокрема іноземних. Тоді вона заявила: «Під час воєнного стану ця інформація становить державну таємницю. Не тому що хтось щось хоче приховати, а тому що це вимога військових». Маляр пояснила, що ворог може використовувати дані про загиблих та поранених для того, аби прораховувати свої подальші дії.

Запускаючи фейкову рекламу про втрати серед українських військових, агітпроп намагається посіяти паніку та зневіру серед українців та дискредитувати владу, мовляв, вона замовчує справжню кількість загиблих, та фонд United24, який збирає кошти на армію та гуманітарні потреби. Раніше ми спростовували фейкову рекламу про Залужного, де стверджувалося, що МЗС нібито приховує його небоєздатність.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись