Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У фейсбуці шириться реклама про Залужного, де стверджується, що МЗС нібито приховує його небоєздатність

Користувачі українського сегменту фейсбуку масово скаржаться на рекламу про Валерія Залужного. У рекламних постах поширюють скриншот нібито із сайту Міністерства закордонних справ України зі «спростуванням спекуляцій щодо головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного». Також у дописі йдеться про те, що це офіційна заява від міністерства і що в такий спосіб влада приховує, що із Залужним щось сталося, аби союзники продовжували надавати зброю. Також користувачі поширюють скриншот нібито допису Валерія Залужного, де він наголошує про «програш у війні», «неуспішний контрнаступ» та «відмову від відповідальності». Буцімто через це він зник з інфопростору. Це — неправда.

На сайті МЗС України немає «спростування спекуляцій», ба більше, у вебархіві його також немає. Отже, скриншот, який поширюють у фейсбуці з нібито заявою МЗС України про Валерія Залужного, — змінений у фоторедакторі.

На кейс також звернуло увагу видання «Еспресо». Вони визначили, що цю «рекламу» поширюють два акаунти — «Вернём» та «Stout Pugh», проте невідомо, кому вони належать.

Щодо постів від імені Валерія Залужного, то на його сторінці у фейсбуці немає подібних заяв. «Реклама», опублікована в соцмережі про нього, містить фотофейк та покликана дискредитувати головнокомандувача ЗС України, а також посіяти зневіру серед українців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись